Taal wijzigen
Sidebar content Main content

Startpagina

Collectie Online

Rijksmuseum Boerhaave is het nationale museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde. De totale collectie in het museum en in het depot is hier digitaal in te zien. In deze collectiedatabase vindt u in ieder geval de basisgegevens; aan het verder optimaliseren van de informatie wordt continu gewerkt.

De totale museumcollectie van Rijksmuseum Boerhaave omvat meer dan 35.000 voorwerpen, 20.000 prenten en foto’s, 6400 boekprenten en ca. 25.000 correspondenties (dit zijn brieven die vóór 1975 uit onze archieven van wetenschappers zijn gehaald. Brieven van na die tijd bevinden zich in het archief, te vinden in de boekencatalogus)

Zoeken op maat

Er zijn verschillende zoekmogelijkheden, afhankelijk van uw behoeften. Zo kunt u bijvoorbeeld grasduinen in de collectie door middel van de thema’s die u in negen grote afbeeldingen op het algemene zoekscherm ziet. U kunt de collectie dan leren kennen zonder dat achtergrondkennis noodzakelijk is. Als u echter een gerichte zoekvraag heeft dan kunt u doorklikken naar uitgebreid zoeken of deskundig zoeken. Bij alle zoekingangen is gedetailleerde informatie beschikbaar. Zo worden er o.a. beschrijvingen getoond, opschriften en literatuurverwijzingen.

Delen en hergebruik

Met het openstellen van de gehele collectie geeft het museum het publiek en onderzoekers de mogelijkheid om teksten en afbeeldingen uit de collectiedatabase voor eigen doeleinden te gebruiken. Van meer dan 90% van de collectie is er een foto beschikbaar. De afbeeldingen zijn gratis te downloaden in een lage kwaliteit (96 dpi) die naar verwachting voldoende is voor de meeste gebruikers. U dient in alle gevallen bij de afbeelding in de publicatie te vermelden “Rijksmuseum Boerhaave, Leiden", met daarbij de naam van de fotograaf. Mocht u voor publicatie behoefte hebben aan afbeeldingen in een hogere kwaliteit dan kunt u deze bestellen door een mail te sturen naar: collectie@rijksmuseumboerhaave.nl

Vraag om hulp bij het verbeteren van de informatie

Omdat het museum voortdurend werkt aan het verbeteren van de documentatie en omdat in een omvangrijke collectie soms foutjes kunnen sluipen, nodigt het Rijksmuseum Boerhaave het publiek en onderzoekers uit om te helpen. Als u bij een onderdeel van de collectie opmerkingen of suggesties heeft, stuurt u dan een mail naar: collectie@rijksmuseumboerhaave.nl. Deze informatie zal door de documentalisten worden gebruikt bij het verbeteren van de objectinformatie.

AIS gebruikt functionele cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.
Deze AIS maakt ook gebruik van analytische cookies.